In de nieuwe wijk Oceanhamnen in het Zweedse Helsingborg wordt gebruik gemaakt van decentrale afvalwaterzuivering. Met het innovatieve sanitatieconcept van Desah BV wordt het grijs- en zwartwater van 320 nieuwe woningen/gebouwen gescheiden ingezameld en verwerkt. Ook zijn de keukens uitgerust met een vermaler voor het verwerken van voedselafval. Het zwarte water en het keukenafval worden behandeld in anaërobe vergisters. Dit concept draagt bij aan hergebruik van water, voedingsstoffen en energie.

Landustrie ontving van het Zweedse bedrijf NCC de order voor het realiseren van de elektromechanische werken voor de nieuw te bouwen afvalwaterzuiveringsinstallatie.  Het project is tot stand gebracht door NSVA een overkoepelend Zweeds waterbedrijf waar zes steden deel van uitmaken.

Het RecoLab, waar de installatie is gebouwd, heeft een educatieve functie en fungeert eveneens als testlocatie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën.

Het nieuwe sanitatiesysteem won in 2015 al de Zweedse innovatieprijs in de “Blackwater and Food Waste Challenge” in de categorie “Zuiveringsinstallatie”, gericht op het recyclen van afvalstromen. Het juryrapport vermeldde: “voor het project is een compacte afvalwaterbehandelingsinstallatie ontwikkeld. Een concept dat bijdraagt aan een verhoogde recirculatie van water, voedingsstoffen en energie.”

In 2022 is hetzelfde project genomineerd voor de Global Water Award in de categorie Wastewater Project of the Year.

Wat kunnen wij voor uw water project betekenen?

Neem contact met ons op
Afvalwater Waterbeheer Pompinstallatie Waterkracht